گیاه پنیرک چیست چه خواصی دارد؟
نام علمی: Malva sylvestris
نامهای عمومی: High mallow, Common mallow
نام عربی: خبازی
نام فرانسوی: Fleurs de mauve
نام آلمانی: Malverkraut
نامهای مترادف: Malva incanescens, Malva mauritiana
نام خانواده: Malvaceae (پنیرک)
گیاه شناسی و گیاه پنیرک چیست چه خواصی دارد؟
گیاه پنیرک با نام علمی گیاهی گلدار از جنس مالوا (Malva) است. این گیاه با گلهای بنفشرنگ خود اغلب در دشتها میروید و ارتفاع آن معمولاً به حدود ۶۰ سانتیمتر میرسد. پنیرک، بومیِ غرب اروپا است؛ اما در بخشهایی از مدیترانه و شمال آفریقا هم رشد میکند و به بیشتر کشورهای انگلیسیزبان وارد شده است. عجیبترین بخش گیاه پنیرک، مغز و دانههای آن است (که به خاطر شکلشان به پنیرک معروف شدهاند). لُعاب (موسیلاژ) موجود در گیاه پنیرک ارزش دارویی زیادی دارد و در تهیهی داروهای مختلف از آن استفاده میشود. مردم در قدیم گل پنیرک را نیز مصرف میکردند.
ترکیبات مهم گل پنیرک:
گلهای پنیرک بیش از ۱۰% موسیلاژ دارند. این موسیلاژ در اثر هیدرولیز، تبدیل به گالاكتوز، آرابینوز، گلوکز، رامنوز و اسید گالاکتورونیک میشود. همچنین گلهای پنیرک حاوی مقدار کمی تانن و حدود یک دهم درصد لوکوآنتوسیانین ها و ۷% آنتوسیانین ها است (نسبت به وزن خشک گل).
گیاه پنیرک چیست چه خواصی دارد؟
از نظر طب سنتی گیاه پنیرک را معتدل میدانند، اخلاط غلیظ را رقیق و اخلاط خیلی رقیق را معتدل میکند. برخی خواص دارویی این گیاه عبارتاند از:
پنیرک بهصورت دم کرده، ادرار آور و زیاد کننده شیر مادران است. مخلوط گل پنیرک و گل ختمی برای درمان سرماخوردگی، تسکین سرفه و رفع گرفتگی صدا مفید است. دم کرده گیاه پنیرک برای کسانی که دچار یبوست و دارای معده و روده تنبلی هستند، بسیار مفید است.
از خواص پنیرک رفع سردردهای یکطرفه شدید (میگرن)، دلپیچه، ورم لوزهها و درد گلو است. استفاده از ضماد برگ و ریشه پنیرک روی دمل یا کورک، باعث میشود تا بسیار سریع سر باز کنند. رفع ناراحتیهای بواسیر، ورم پلک چشم و بعضی تومورها از دیگر خواص پنیرک است، به این منظور از جوشانده آن به صورت کمپرس گرم و یا حمام ته نشین استفاده میشود.
نوشیدن جوشانده پنیرک برای بیماریهایی نظیر عفونت مثانه، اسهال خونی و سرفههای شدید مفید و مؤثر است. ضماد ساییده شده برگهای تازه پنیرک، برای شکستگی اعضا مفید است.
استفاده از پنیرک به صورت کرم و یا لوسیون خاصیت ضد التهابی دارد و در درمان اگزما میتواند مفید باشد، همچنین از خواص پنیرک درمان آکنه، زخم، کبودی و سوختگی پوست نیز هست. از دیگر خواص پنیرک، تسکین درد ناشی از گزیدگی زنبور است به این منظور برگ پنیرک را کوبیده و در محل گزیدگی قرار میدهند، همچنین برگ تازه ساییده شده با کره گاوی باعث شده هیچ گزندهای، بدن را نگزد. نشستن در جوشانده برگ گیاه پنیرک برای رفع سختیهای رحم و نرم کردن آنها بسیار مفید و مؤثر است. گیاه پنیرک در درمان بیماریهای کلیه و مثانه بسیار مؤثر است.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصارههای خالص گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی
سلام اطلاعات مهمی در خواص پنیر ک اعلام نمودید عالی بود