فواید گیاهان دارویی امروزه بیشتر از قبل مطرح شده است. به جای استفاده زیاد از قرص هایی که دارای عوارض هستند، می توان از عصاره گیاهان دارویی برای درمان استفاده کرد. در این مطلب به سوال عصاره گیری به روش سنتی چگونه است؟ پاسخ داده می شود و انواع عصاره گیری را توضیح می دهیم.
گیاهان دارویی و عصاره گیری
از گذشته تا کنون از گیاهان دارویی برای درمان بیماری های مختلفی استفاده می شود. شناخت این گیاهان دارویی و استفاده درست از آنها برای درمان بسیاری از بیماری ها کمک کننده است که بدون داشتن هیچ نوع عوارضی، سلامتی را به افراد باز می گرداند.
محصولاتی که از گیاهان دارویی گرفته می شود، منابع مهمی در تولید طعم دهنده ها، رنگ ها، مواد آرایشی، عطر سازی و مهم تر از آنها داروها می باشند.
عصاره گیری در دو نوع جدا کردن مایع از جامد و همچنین مایع از مایع انجام می شود. از دستگاهی که معمولا برای این فرایند استفاده می شود دستگاه سوکسله است. در این نوع دستگاه ماده جامد و حلال ها در کنار هم قرار می گیرند.
منظور از عصاره گیری به روش سنتی چیست؟
عصاره گیری به روش سنتی چگونه است؟ به معنای خارج کردن ماده موثر گیاه دارویی به روش جدا کردن، بر مبنای مکانیزم حلال است. این حلال ها از جمله الکلی، هیدروالکلی و آبی می باشند. برای بدست آوردن عصاره گیاهی، دو روش وجود دارد. این روش ها از جمله حرارت دادن گیاه و عصاره گیری بدون حرارت است.
در تعیین استفاده از هر کدام، باید به گیاه مورد نظر توجه شود که آیا به حرارت حساس است یا خیر. در صورتی که حساس باشد باید از روش بدون حرارت استفاده کرد. در این شیوه، از دستگاهی به نام سوکسله استفاده می شود که کار آن با حرارت صورت می گیرد. برای عصاره گیری بدون ایجاد حرارت، از دستگاهی به نام پرکوله استفاده می شود.
عصاره گیری با حرارت و بدون حرارت چگونه است؟
عصاره گیری بدون حرارت با مقدار بیشتری از حلال مصرفی و همینطور زمان بیشتری انجام می شود. اما عصاره گیری با روش حرارت گیری ارزان تر و سریع تر است. البته این نکته هم قابل ذکر است که در عصاره گیری بدون حرارت، اجسام سالم می مانند و اثر عصاره همچون گیاه خواهد بود.
نقش حلال ها در عصاره گیری گیاهان
در صورتی که عصاره های درست شده با حلال هایی همچون آب و اتانول گرفته شده باشند، خارج کردن حلال ها از عصاره های بدست آمده الزامی ندارد و می توان مصرف آن را در داروهای خوراکی انجام داد.
اما در صورتی که حلال های دیگری باشند باید آنها را خارج کرد. در حال حاضر اکثر داروهای گیاهی که با حلال های آب و اتانول هستند خارج می شوند. به این معنا که بیشتر عصاره های مصرف شده در داروهای خوراکی و غیر خوراکی، هیدروالکلی می باشند. مصرف آنها با اندازه گرفتن غلظت و یا بدست آوردن عصاره خشک آنها صورت می پذیرد.
در صورتی که عصاره مایع یا جامد را مد نظر قرار دهیم، بدین گونه است که اگر حلال از عصاره جدا نشوند، عصاره هایی که بدست می آیند مایع هستند. همچنین اگر حلال را از عصاره مورد نظر جدا نماییم، بر اساس مواد موجود امکان دارد حالت عصاره بدست آمده خمیری یا جامد باشد.
انواع عصاره گیری به روش سنتی چگونه است؟
- خیساندن
- عصاره های آبی
- عصاره گیری با حرارت توسط دستگاه سوکسله
- عصاره گیری بدون حرارت توسط دستگاه پرکوله
انواع روش های عصاره های آبی
- خیسانده
- دم کرده
- انفوز
- تنتوره
سخن پایانی،عصاره گیری به روش سنتی چگونه است؟
عصاره گیری به روش سنتی چگونه است؟ قدم اول برای تحقیقات راجع به گیاهان دارویی به شمار می رود.
از این رو روش های زیادی برای عصاره گیری وجود دارد که در نهایت باعث می شود تا ترکیبات با ارزش گیاهان مورد بررسی قرار گیرند. عصاره گیری در روش های سنتی و نوین صورت می پذیرد. در این مطلب تلاش کردیم تا به بررسی مختصری راجع به روش های سنتی در عصاره گیری گیاهان دارویی بپردازیم.
همه رو گفتی جز روش عثاره گیری با مثال
درود وقت شما بخیر
ممنون از شما و انتقاد شما
چشم تلاش میکنیم مقالات رو کامل تر کنیم