آشنایی با خواص بی نظیرحنا
نام علمی: Lawsonia inermis
نام عمومی: Henna
نام انگلیسی: Henna
نام عربی: حنا
نام فرانسوی: Henne
نام آلمانی: Mundholz
نامهای مترادف: Lawsonia purpurea، Lawsonia spinosa، Lawsonia alba
نام خانواده: Lythraceae (حنا)
گیاهشناسی:
حنا گیاهی درختچهای با ارتفاع تا ۷ متر است. برگهای آن ساده، بیضیشکل، نوکتیز و به طول تا 3 و عرض تا ۱ سانتیمتر هستند. این برگها بهطور متقابل روی ساقه قرار میگیرند. گلَهای حنا سفید یا مایل به گلی کوچک و بهصورت مجتمع خوشه مانند، با ظاهری زیبا روی ساقه قرار دارند. درختچه جوان بدون خار، ولی درختچههای مسن، دارای خار هستند.
قسمت مورد استفاده حنا، برگ آن است. درختچه حنا در مناطق جنوبی ایران، ازجمله اطراف بندرعباس و بوشهر، استان سیستان و بلوچستان اطراف چابهار، استان کرمان (کرمان، بم و نرماشیر)، استان خوزستان (اطراف اهواز) و یزد رویش دارد.
تاریخچه:
در مصر باستان از شش هزار سال قبل حنا را برای رنگ کردن موها استفاده میکردهاند. همچنین از قدیم در نقاط دیگر، ازجمله شمال آفریقا، شاخ آفريقا، کشورهای عربی، خاور نزدیک و آمریکای جنوبی مصرف میشده است. برحسب روایاتی، طبق سنت رسول اکرم (ص) مردان مو، ریش و ناخن دست و زنها دستهای خود را با حنا رنگ میکنند. همچنین در خاورمیانه بعضی زنها انگشتان و ناخن پا را نیز رنگ میکنند.
منشأ جغرافیایی:
حنا، بومی نواحی مدیترانه است. در نواحی شرق نزدیک و هندوستان نیز کاشته میشود و از نواحی استوایی هند و مصر به نقاط دیگر صادر میگردد.
آشنایی با خواص بی نظیرحنا:
با توجه به اینکه حنا یکی از گیاهان، با مقدار قابل ملاحظهای تانن است، بسیار قابض میباشد؛ به همین دلیل از آن بهطور خوراکی دردرمان اسهال خونی، درمان زخم معده و روده و بهعنوان ادرارآور استفاده میشود.
استعمال خارجی و موضعی آن، بهعنوان ضد اگزما، درمان جرب (بیماری پوستی واگیری که عامل آن سارکوپتس اسکابیل است)، ضد میکوزیس (بیماری قارچی پوست) و درمان زخمهاست. در بسیاری از نقاط جهان، ازجمله مصر، هندوستان، ایران، پاکستان، افغانستان، اروپای مرکزی و آمریکا، جهت رنگ کردن مو از آن استفاده میکنند.
حنا، همچنین خاصیت بهبود زخمهای ناشی از عفونت باکتریهای گرم مثبت را داشته و عليه قارچهای مولد کچلی، مانند تریکوفیتوز، اسپورو تریکوم و کریپتوکوکوس، مؤثر است. از دیگر خواص حنا، خاصیت نرمکنندگی و ضد آفتاب آن است؛ به همین دلیل در فرآوردههای آرایشی-بهداشتی در سالهای اخیر از آن استفاده میشود و جهت ترک خوردگی پوست، بهخصوص دست وپا مؤثر است.
عوارض جانبی:
در موارد بسیار نادر، ممکن است باعث تحریک پوست و حساسیت گردد.
نکات قابلتوجه:
۱- برداشت حنا، سالی دو بار صورت میگیرد. برداشت نخست در اوایل تیرماه به نام حنای گرما که دارای برگ ضخیم و به رنگ روشن است و برداشت دوم در اواخر آبان، به نام حنای قوس که به رنگ سبز تیره است.
2- با اضافه کردن مواد یا گیاهانی به حنا، رنگهای مختلفی را میتوان ایجاد کرد که نسبتاً پایدار است؛ مثلاً با اضافه کردن شیر، آبلیمو یا شراب قرمز به حنا، رنگ برونز به دست میآید. حنا، موهای سیاه را رنگی نمیکند، ولی موهای سفید یا رنگی دیگر را رنگ میکند. گاهی به حنا گیاه رنگ اضافه میکنند که برحسب مقدار مصرف و زمان استفاده، بهصورت قهوهای کمرنگ، قهوهای یا سیاه غلیظ درمیآید. مخلوطی از حنا و برگهای سنا میتواند رنگ قرمز یا بلوند تولید کند.
آشنایی با خواص بی نظیرحنا
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
آشنایی با خواص بی نظیرحنا
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی