خواص روغن نارگیل چیست؟
نام فارسی: نارگیل
نام علمی: Cocos nucifera
نام های عمومی: Narel, Coconut
نام انگلیسی: Coconut palm
نام عربی: نَاَرِجیل (Naarejil)
نام فرانسوی: Cocotier
نام آلمانی: Kokospalme
نام خانواده: Palmae ) Arecaceae – نخلها)
گیاهشناسی و خواص روغن نارگیل چیست؟
درخت نارگیل درختی است به ارتفاع متوسط ۲۷ متر که گاه تا ۴۰ متر هم میرسد. قطر ساقه آن تا ۴۵ سانتیمتر رسیده و ناصاف است. روی ساقه رگههایی برجسته، بهصورت دوایر افقی وجود دارد که بهوسیله پرزهایی پوشیده شده است. برگهای درخت بسیار بزرگ و به طول ۲ تا ۶ متر و عرض ۰/۶ تا ۱ متر هستند. میوه بهصورت شفت، بیضیشکل و به قطر ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر است که برونبر آن با الیاف زیادی پوشیده شده است. این الیاف ابتدا نرم هستند و بعد خشک و خشن میشود. وزن میوه نارگیل به بیش از یک کیلوگرم هم میرسد. آنچه در بازار به نام «نارگیل» عرضه میشود، درونبر سخت میوه است که روی آن را الیاف خشک و خشن پوشانده و پس از کندن آنها درونبر میوه که قهوهایرنگ و تقریباً کروی است، ظاهر میگردد.
قبل از رسیدن میوه، مایعی شیریرنگ با طعم مطبوع و کمی شیرین که به شیره نارگیل معروف است، داخل درونبر میوه وجود دارد که مقداری از آن با رسیدن کامل میوه، به دیواره داخلی درونبر میچسبد و سفت و سخت میشود، رنگ داخلی برونبر میوه سفید و چرب است. مایع باقیمانده درون میوه، خوراکی و دارای طعمی ملایم است.
میوه نارگیل به دو شکل به بازار عرضه میشود. یکی بهصورت میوه سالم که ممکن است الیاف خشن روی آن قرار داشته باشد. در شکل دیگر، اغلب میوه را شکسته و به قطعاتی با قطر ۱/۵ تا ۲ سانتیمتر خرد میکنند که برای نگهداری طولانیتر باید آنها را در آفتاب و یا دستگاه خشک کرد. این قسمت روغن فراوانی دارد که به روغن نارگیل مشهور است. این روغن در شرایط عادی مایع است و در سرما بهصورت جامد درمیآید.
نارگیل در ایران کشت نمیشود و از محصولات وارداتی است. البته بر اساس کتاب فرهنگنامهای گیاهان ایران، نوشته آقای ولیالله مظفریان، پایههایی از این درخت در استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان، از جمله چاهبهار (باغ تیس)، کشت شده است.
تاریخچه و خواص روغن نارگیل چیست؟
بسیاری از گیاه شناسان معتقدند که نارگیل بومی جنوب آسیاست (بهخصوص ناحیه Ganges delta)؛ اما بعضی ادعا میکنند بومی آمریکای جنوبی است. فسیل کشف شده در نیوزلند نشان میدهد حدود ۱۵ میلیون سال پیش گیاه کوچکی شبيه نارگیل وجود داشته است. همچنین، نشانههایی از این گیاه با قدمت زیاد در هندوستان، بنگلادش و سریلانکا بهدستآمده است.
مهمترین خواص روغن نارگیل چیست؟
طبق پژوهشهای هارت ول (در سال ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۱)، خواص روغن نارگیل در طب عامیانه برای مواردی از جمله سرطان، دفع کرم، از بین بردن سموم بدن، ضدعفونی، تقویت قوای جنسی، بهعنوان ضد باکتری، قابض، ادرارآور، مسهل، مقوی معده و نشاط آور مورد استفاده بوده است. در کتاب دوک” در مورد استفاده از نارگیل در طب عامیانه چنین شرح داده شده است: از نارگیل برای درمان آبسه،درمان آسم، برونشیت، سوختگیها، بهبود سرماخوردگیها و سرفه، رفع يبوست، خارش گوش، تب، پیوره، یرقان، تهوع، زخم گلو، راشهای پوستی، سل، بهبود زخمها، تسکین درد دندان و بهعنوان قاعده آور در بعضی نقاط استفاده میشود.
طريقه و میزان مصرف:
مقدار خاصی برای مصرف خوراکی نارگیل توصیه نشده است.
عوارض جانبی:
در حد مصرف خوراکی عوارض خاصی ندارد؛ اما با توجه به خاصیت قاعده آوری آن، زنان حامله باید در مصرف احتیاط کنند. همچنین، هضم نارگیل مشکل بوده و مصرف زیاد آن ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود.
ابنسینا در کتاب قانون راجع به نارگیل چنین گفته است:
نارگیل یا جوز هندی مشهور است و همان نارجیل می باشد. بهترینش تر و شاداب و بسیار سفید است که آب صاف در داخل دارد. اگر آب در آن نباشد دلیل بر کهنگی آن است. طبیعت آن گرم و خشک است. نارگیل تر (تازه) مرطوب است. بر معده سنگین است ولی غذای خوبی است. روغن کهنه نارگیل درمان درد پشت و سرین (باسن) است. اگر نارگیل خورند باید تا یک ساعت بعد طعام نخورند. شهوت انگیز است. روغن نارگیل اگر کهنه باشد و بخورند کرمها و کرم کدو را میکشد و دفع میکند. اگر یک مثقال (۵ گرم) روغن نارگیل را که کهنهاش بهتر است با یک مثقال روغن زردآلو بخورند علاج بواسیر سودمند است.
در کتاب مخزن الادویه در مورد نارگیل چنین نوشته شده است:
نارجيل ثمر درختی است که در اکثر بندرها و سواحل دریای هند و بنگاله یافت میشود و هرچند نزدیکتر به دریای شور باشد و آب شور به پای آن برسد، ثمر آن بهتر و لذيذتر و شیرینتر و چربتر باشد. طبیعت آن گرم و خشک و آب آن گرم و تر است. از خواص روغن نارگیل اینکه مقوی حرارت غریزی بدن و خوشبویی دهان است. جهت ضعف جگر و زخمهای داخلی و بواسیر و تولید منی و ادرار و سردي مثانه و درد آن مفید است. از عوارض آن دیرهضم بودن آن است و ممکن است سینه را خشن کند و باعث گرفتگی صدا شود که برای برطرف کردن این مشکل باید آن را همراه با شکر یا نبات میل نمود.
روغن آن را دو شکل به دست میآورند، اول آنکه مغزش را کوبیده و جوشانیده روغن آن را خارج میکنند که جهت تقویت فهم و رفع درد مثانه و درد کمر و زانو و بواسیر و تحریک قوای جنسی خوب است. شکل دوم آنکه مغز تازه را کوبیده و با آب گرم مخلوط و سپس صاف کرده و در جای بسیار سرد بگذارند تا روغن در قسمت رو جمع و منجمد گردد. آنگاه آن را جمعآوری میکنند. این روغن برای افراد با طبیعت سرد و مرطوب، از روغن گاو و گوسفند بهتر است و خوش طعم و خوش ذائقه است.
دیگر خواص روغن نارگیل چیست؟
خواص روغن نارگیل عبارتند از: ضد کرم، ضد باکتری، ضد برونشیت، ضد تب، ضد سرطان، افزایش دهنده قوای جنسی، قارچ کش، قابض، ادرارآور، ملین، مسهل، شیر افزا، ضد سرفه، مقوی معده، ضد پیوره و ضد سموم بدن.
ترکیبات مهم:
هر ۱۰۰ گرم پوسته درونبر میوه (قطعات نارگیل) حاوی مواد زیر است:
چربی (روغن): ۴۱/۵ گرم
آب: ۳۶ گرم
مجموع کربوهیدراتها (قندها): ۱۳ گرم
پروتئین: ۴/۵ گرم
فیبر (الیاف): ۳/۵گرم
خاکستر: ۱ گرم
فسفر: ۱۱۳ میلیگرم
کلسیم: ۱۴ میلیگرم
آهن: ۲/۵میلیگرم
نارگیل همچنین حاوی مقدار کمی بتاکاروتن، ویتامینهای B1,B2,B3,B5,B6,B9 و C است.
ترکیبات مهم روغن نارگیل عبارتند از:
اسید کاپروئیک، اسید کاپریلیک، اسید کاپریک، اسید اولئیک، اسید لوریک، اسید میریستیک، اسید پالمیتیک، اسید استئاریک، اسید آراشیدیک و اسید لینولئیک.
شیره نارگیل (آب نارگیل) در هر ۱۰۰ گرم حاوی مواد زیر است:
آب: ۹۵ / ۵ گرم
مجموع کربوهیدراتها (قندها): ۴ گرم
خاکستر: ۰/۴ گرم
پروتئین: ۰/۱ گرم
چربی: ۰/۱گرم
پتاسیم: ۳۱۲ میلیگرم
سدیم: ۱۰۵ میلیگرم
کلسیم: ۳۰ میلیگرم و همچنین مقداری آهن، گوگرد و کولین.
نکات قابل توجه:
۱- روغن نارگیلهایی که بهصورت صنعتی استخراج و معمولاً در قوطی به بازار عرضه میشود، در حرارت معمولی مایع و به رنگ زرد کمرنگ است که ممکن است در حرارت پایین به حالت جامد درآید؛ اما در حرارت معمولی مجدداً مایع میشود. این روغن بو و طعم ملایمی دارد.
۲- از قدیم روغن نارگیل را برای تقویت مو به سر میمالیدند. با اینکه مدارک علمی چندانی برای این موضوع وجود ندارد، هنوز هم در بسیاری از نقاط دنیا از روغن نارگیل به این منظور استفاده میشود.
۳- درخت نارگیل در بیش از ۸۰ کشور جهان کشت میگردد که مجموع تولید محصول آن سالیانه بالغ بر ۶۱ میلیون تن است.
۴- هر درخت نارگیل سالیانه به طور متوسط ۷۵ عدد میوه میدهد. در مجموع، نارگیل یکی از درختانی است که بدون استثنا از همه قسمتهای آن استفاده میشود و دارای ارزش اقتصادی قابل توجهی است که در اقتصاد کشورهای عمده تولید کننده آن تأثیر دارد.
۵- یکی از محصولات مهم نارگیل، آب درون میوه آن است که به آب نارگیل معروف است و تا زمانی که میوه نارگیل باز نشده باشد، استریل (بدون آلودگی) میماند. این آب به سادگی جذب بدن میشود و به همین دلیل در زمان جنگ جهانی دوم یکی از بهترین جایگزینهای خون از دست رفته افراد بود. آب نارگیل حاوی قند، پروتئین، فیبر، ویتامینها، املاح مختلف و آنتیاکسیدان است؛ به همین دلیل میتواند به سرعت تعادل آب و الکترولیتها را در بدن برقرار کند، آب نارگیل نوشابهای مغذی و فرح بخش در آب و هوای گرم و مرطوب و استوایی و یک نوشیدنی مناسب برای ورزشکاران است نکته مهم اینکه، میوههای نارس آب بیشتری نسبت به میوههای رسیده دارند.
۶- ریشه درخت نارگیل در تهیه رنگها، دهانشویه و داروی ضد دیسانتری (اسهال خونی) به کار میرود. همچنین از قطعات ریشه میتوان بهعنوان خلال دندان استفاده کرد.
۷- الیاف خشن و خشک روی میوه نارگیل که به نظر بلااستفاده هستند و ما آنها را کنده و دور میریزیم، در هر ۱۰۰ گرم خشک حاوی ۳۳ گرم سلولز، ۳۷ گرم چوب،۲۹/۳گرم پنتوزان ها و ۰/۶ گرم خاکسترند. در این خاکستر ترکیباتی از جمله اکسیدهای پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، آهن، آلومینیوم، فسفر، گوگرد و سیلیس شناسایی شده است.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی