خواص روغن کرچک چیست؟

amin zarghaniamin zarghani
949 بازدید
خواص روغن کرچک چیست؟

خواص روغن کرچک چیست؟
خرید لیتری روغن کرچک، برای خرید روغن کرچک با شماره ۰۹۱۲۰۰۳۸۳۴۱ تماس بگیرین و به راحتی روغن آن را تهیه کنید.
نام علمی: Ricinus commonis
نام عمومی: Castor
نام انگلیسی: Castoroil plant
نام عربی: خروع (Khirwa)
نام فرانسوی: Ricin
نام آلمانی: Wunderbaum
نام خانواده: Euphorbiaceae (فرفیون)

گیاه‌شناسی و خواص روغن کرچک چیست؟

کرچک گیاهی است یک‌ساله به ارتفاع تا ۲ متر که در آب‌وهوای مناسب و به‌خصوص گرم به‌صورت درختچه‌ای تا ارتفاع ۶ متر یا بیشتر و چندساله وجود دارد. برگ‌ها بزرگ، منفرد، پنجه‌ای و شامل ۵ تا ۱۱ لوب با بریدگی عمیق است. دمبرگ دراز و برگ آن دندانه‌دار بوده و سطح روی برگ سبز تیره و براق است. گل‌ها نیز به‌صورت مجتمع خوشه‌ای روی انتهای ساقه به‌صورت متقابل قرار می‌گیرند. این گل‌ها به دو صورت نر و ماده هستند و به میوه پوشینه که پوشیده از خار است مبدل می‌شوند. هر میوه حاوی سه دانه کرچک است. سطح دانه‌ها رنگ‌های متفاوت و نقوش زیبا دارد.

خواص روغن کرچک چیست؟

برحسب واریته های مختلف کرچک، دانه‌ها ممکن است خاکستری، سیاه، سفید، قهوه‌ای یا قرمز باشند. همچنین اندازه آن‌ها متفاوت و میزان روغن در آن‌ها متغیر است. میزان روغن دانه کرچک علاوه بر واریته، کاملاً به شرایط آب‌وهوایی و جغرافیایی محل کشت ارتباط دارد. با توجه به مصرف بسیار زیاد روغن کرچک، کشت آن در بسیاری از نقاط جهان، ازجمله ایران رواج دارد. نواحی مهم کشت آن در ایران شامل خراسان، جنوب کشور و سیستان و بلوچستان است.

تاریخچه و خواص روغن کرچک چیست؟

کلمه Ricinus از کلمه لاتین به معنی حشره مشتق شده است. گیاه کرچک از عهد عتیق به‌عنوان زینتی کشت می‌شده و دانه‌های آن در کارهای هنری و زینتی مورد استفاده بوده است. مصری‌ها دانه کرچک را به‌عنوان روغن چراغ، مرهم و نیز به‌عنوان مسهل مصرف می‌کرده‌اند. همچنین سالیان درازی است که در تهیه رنگ‌ها و نرم‌ کننده‌های صنعتی مورد استفاده است. گرچه در قدیم از این روغن برای مصارف دارویی استفاده می‌شده، اما دلایل کلینیکی برای آن‌ها ناچیز است.

خواص روغن کرچک چیست؟

دارو شناختی و مهمترین خواص روغن کرچک چیست؟

از مهمترین خواص روغن کرچک می توان به این نکته اشاره کرد که این روغن، یکی از قوی‌ترین مسهل‌های گیاهی است که اصولاً برای تخلیه کامل روده و عکس‌برداری از امعا واحشا بدن مصرف می‌شود. در این شرایط عکس‌ها برای مطالعات پزشکی وضوح بیشتری دارند. ماده سمی ریسین موجود در پوسته دانه‌ها یک سم پروتوپلاسمی است که خوردن، تنفس کردن و تزریق داخل رگ آن به‌ سرعت باعث مرگ می‌شود. مسمومیت با ریسین، باعث سوختگی دهان و گلو، درد شدید معده، خون در ادرار، کم کاری کلیه و مرگ می‌گردد. مسمومیت حاصل از آلکالوئید ریسینین نیز با تهوع، استفراغ، خونریزی معده، تشنج و مرگ همراه است.

خواص روغن کرچک چیست؟

طریقه و میزان مصرف:

میزان مصرف روغن کرچک برحسب وضعیت مصرف‌ کننده بین ۵ تا ۶۰ میلی‌لیتر می‌تواند متغیر باشد. معمولاً روغن هنگام شب مصرف و تا صبح عمل تخلیه مدفوع انجام می‌شود. عملکرد مسهلی این روغن در مدت کوتاه و ظرف چندین ساعت است.

خواص روغن کرچک چیست؟

دیگر خواص روغن کرچک چیست؟

مهمترین خواص روغن کرچک شامل ضد درد، ضد باکتری، ضد دیابت، ضد سم، ضدویروس ایدز، ضد ترشح شیر، ضدعفونی‌کننده، ضد تومور، ضد سرفه، ضدویروس، ضد قارچ کاندیدا، ضد قارچ، سقط کننده، سیانوژنیک، معرق، ملین، خلط‌ آور، محافظ کبد، کاهش‌دهنده پرفشاری خون، محرک سیستم ایمنی بدن، حشره‌کش، مسهل، لاروکش، افزایش شیر مادران، سمی و اسپرم کش است.

خواص روغن کرچک چیست؟

سمیت:

چون دانه‌ها حاوی حدود ۳ درصد مواد سمی هستند، تعداد ۳ تا ۲۰ عدد دانه کرچک می‌تواند مرگ‌ آور باشد. گاهی جویدن حتی یک‌ دانه کرچک توسط بچه‌ها باعث مرگ می‌گردد.

موارد منع مصرف:

در انسداد روده، آپاندیس و التهاب و مجاری مدفوع نباید مصرف شود؛ همچنین مصرف آن نباید بیش از ۸ تا ۱۰ روز ادامه یابد. کودکان کمتر از ۱۲ سال نیز نباید آن را مصرف کنند.

عوارض جانبی:

– مصرف مقدار زیاد آن باعث کولیک، اسهال و استفراغ می‌شود.

– مصرف این روغن گاه باعث بروز حساسیت‌های پوستی می‌گردد.

ترکیبات مهم:

روغن کرچک از فشار سرد بر روی دانه‌های کرچک به دست می‌آید و حاوی ۴۵ تا ۵۰ درصد روغن است. این روغن مخلوطی از تری گلیسیریدهایی است که ۷۵ تا ۹۰ درصد آن مربوط به ریسینولئیک اسید است. این روغن توسط لیپاز روده در ناحیه دئودنال (قسمتی از روده) هیدرولیز شده و تولید اسید ریسینولئیک آزاد می‌کند که دارای خاصیت مسهلی شدید است. سموم مهلک ریسین و ریسینین در پوسته دانه وجود دارد که ممکن است به علت فشار زیاد، به روغن منتقل شود. ریسین یک گلوکو پروتئین با جرم مولکولی حدود ۶۵۰۰۰ است. الکالوئید ریسینین نیز در برگ گزارش شده است. گاهی روغن‌گیری با کمک حرارت انجام می‌شود که در این صورت سموم احتمالی موجود در روغن شکسته و بی‌اثر می‌شوند.

نکات قابل‌توجه:

۱- با توجه به اینکه مصرف بیش از ده روز روغن کرچک عوارض جانبی ایجاد می‌کند، نباید از این ماده به‌عنوان مسهل معمولی و دائم استفاده کرد.

۲- چون مزه روغن کرچک نامطبوع و تهوع‌آور است، در سال‌های اخیر با کنسانتره های با طعم پرتقال، توت‌فرنگی و غیره آن را تا حدی تصحیح کرده‌اند که هم‌اکنون این‌گونه فرآورده‌ها در بازار موجود هستند.

۳- درصورتی‌که روغن، حاوی ریسین باشد، سمی بوده و قابل‌ خوردن نیست. این نوع روغن ممکن است در صنعت بتواند مورد استفاده قرار گیرد.

۴- میزان مصرف روغن کرچک را برای هر فرد باید پزشک تعیین کند.

۵- روغن کرچک به‌ غیراز کاربرد در پزشکی، یکی از پرمصرف‌ترین روغن‌های صنعتی است.

۶- جدیداً استفاده‌های دیگری نیز از دانه کرچک می‌شود؛ مثل تهیه وسایل زینتی (گردنبند، دستبند و بازی بچه‌ها). همچنین از روغن کرچک در موتورهای دیزلی، صنایع آرایشی و بهداشتی و دفع موش کور و آبی برای چمن و زمین‌های چمن (در آمریکا) استفاده می‌گردد. در دیکتاتوری موسیلینی برای کشتن افراد، به‌اجبار به آن‌ها مقدار زیادی روغن کرچک می‌خوراندند تا براثر اسهال شدید و دهیدراته شدن بدن بمیرند.

نکته مهم:

بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره‌های خالص گیاهان دارویی است و بعدازآن می‌توان به مکمل‌هایی نظیر کپسول‌ها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دم‌نوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک می‌توانید با شماره  09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.

فروشگاه محصولات ارگانیگ
فروشگاه محصولات ارگانیگ
محصولات ارگانیک
فروشگاه محصولات ارگانیگ

منابع اطلاعات:
کتاب‌ها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی

دسته بندی روغن کرچک
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت
Cresta Help Chat
Send via WhatsApp