خواص چای کوهی چیست؟
نام فارسی: چای کوهی
نام علمی: Stachys officinalis
نام عمومی: Wood betony
نام انگلیسی: Purple betony
نام عربی: شاطرا
نام فرانسوی: Betoine officinale
نام آلمانی: zehrkraut
نام مترادف: Stachys betonica و Betonica officinalis
نام خانواده: Labiatae (نعناع)
گیاه چای کوهی
چای کوهی (بتونی) گیاهی است پایا، بوتهای و علفی به ارتفاع حداکثر تا ۶۰ سانتیمتر که بیشتر در ارتفاعات و دامنهی کوهها میروید. از مشخصات آن وجود تارهای فراوان در تمام قسمتهاست. برگها بیضیشکل، نوک تیز و دندانهدار هستند و با دمبرگهایی تقریباً دراز بهصورت متقارن بر روی ساقه میرویند (برگهای بالای ساقه دمبرگ کوتاهتری نسبت به برگهای پایین ساقه دارند). طول این برگها تا ۷ و عرضشان تا ۴ سانتیمتر میرسد.
گلهای این گیاه به رنگ قرمز،سفید، گلی یا ارغوانی است که بهصورت مجتمع در انتهای ساقه قرار میگیرند؛ مانند سایر گیاهان خانوادهی نعناع، تمام قسمتهای این گیاه معطر است. قسمت مورد استفادهی گیاه بیشتر گلها و برگها هستند که به مصرف دارویی میرسند. اینگونهی گیاه در ایران نمیروید و گونهی دیگری از این جنس به نام《چای کوهی》 وجود دارد که بهطور مختصر معرفی میشود.
این گیاه در بیشتر نقاط اروپا، ازجمله فرانسه و مناطق مدیترانه، وجود دارد و سالیان درازی است که در دنیا از آن استفادهی دارویی میشود.
مهمترین خواص چای کوهی
از خواص چای کوهی اینکه بدلیل وجود مقدار فراوانی تانن در گیاه، برای درمان اسهال مفید است؛ اما مصرف مقدار زیاد آن ممکن است اثر معکوس داشته و مسهل و تهوعآور شود. مصرف خوراکی بتونی آرامبخش است و میتواند باعث کاهش استرس و دلهره شود
بتونی هنوز جهت تسکین بعضی سردردها و دردهای سر وصورت استفاده میشود. از این گیاه بهصورت محلولهای قرقره نیز استفاده میشود که برای خوندماغ، التهاب بافتهای مخاطی، زخمهای دهان، لثه و گلو مفید است. در استفادههای عامیانه و سنتی، گیاه بتونی بهعنوان ضد سرطان، ضد سرماخوردگی، رفع مشکلات کلیه، دفع سنگ کلیه، ضد تشنج، تسکین دردهای معده، تسکین دنداندرد، مشکلات طحال و نیز برای تحریك عمل هضم و تحريك كبد استفاده میشود.
عوارض جانبی چای کوهی:
عوارض چندانی از این گیاه گزارش نشده است؛ با اینوجود باید از مصرف زیاد آن خودداری کرد؛ زیرا میتواند باعث التهاب دستگاه گوارش شود. همچنین، مصرف این گیاه در زمان بارداری توصیه نمیشود.
طريقه و میزان مصرف چای کوهی:
جوشانده: ۱ تا ۲ گرم (يك قاشق چایخوری) از گیاه را با یک استکان آب به مدت پنج دقیقه جوشانده، سپس صاف کرده و میل شود. این مقدار میتواند تا سه نوبت در روز تکرار شود. همچنین میتوان ۲ تا ۴ گرم گیاه تازه را با همین روش آماده و تا سه بار در روز مصرف کرد.
عصارهی الکلی (تنتور): روزانه تا ۴ میلیلیتر از تنتور گیاه را در دو یا سه نوبت میتوان مصرف کرد.
دیگر خواص چای کوهی چیست؟
ضد افسردگی، ضد اسهال، ضد التهاب، ضد عفونیکننده، قابض، ضد نفخ، هضمکننده، خلط آور، تقویتکنندهی کبد، کاهشدهندهی پرفشاری خون، تقویتکنندهی اعصاب، مسکن، آرامبخش و صفرا آور.
ترکیبات مهم چای کوهی:
برگها و سرشاخههای گلدار این گیاه که قسمت مورد استفادهی آن هستند، حدود ۱۰ درصد تانن دارند و به همین علت قابض میباشند. همچنین تعدادی فلاونوئیدهای گلوکزیدی در آنها وجود دارد که کاهشدهندهی پرفشاری خون هستند. یکی از ترکیبات مهم گیاه آلکالوئید استاکیدرین است که دارای خاصیت دپرسانت سیستوليك است. همین جسم نیز ضد روماتیسم است. بتائین از دیگر ترکیبات گیاه است که به میزان ۰/۵ درصد در آن وجود دارد. گلوکزیدهای جدیدی نیز از دستهی فنیل اتان دید در قسمت هوایی گیاه شناسایی و گزارش شدهاند.
نکات قابلتوجه چای کوهی:
۱- در روسیه بعضی گزارشها به تأثیرات گیاه بتونی بهعنوان صفرا آور، ضد التهاب و خصوصاً کاهش دهندهی پرفشاری خون اشاره کرده، ولی منبع آن ذکر نشده است.
۲- در ایران گونهی دیگری از گیاه به نام چای کوهی استفاده میشود که خواصی مشابهی با بتونی دارد. در کتاب دکتر امین راجع به اینگونه چنین نوشته شده: چای کوهی گیاهی است با گلهای قرمز و کاسبرگهای پوشیده از کرکهای نقرهای و بلند و برگهایی باریك و نوکتیز که به توکلیجه نیز معروف است و در عطاریها وجود دارد. این گیاه از خانوادهی نعناع و بهصورت بوتهی علفی یکساله است. کرکهای بلند در تماماندامهای گیاه، برگهای متقابل، ساقهی باریك تقریباً چهارگوش و گلهای بزرگ از مشخصات اصلی این گیاه است. چای کوهی که بهصورت دمکرده مصرف میشود، بهعنوان آرامبخش، برای کاهش دردهای معده و كمك به هضم غذا از قدیم و هماکنون بهطور سنتی در ایران مورد استفاده بوده و هست.
سلام این گیاه در ارتفاعات طارم سفلی کوههای شامدشت میروید وهست به زبان ترکی یل اوتی میگن