خواص دارچین برای سلامتی
نام علمی: Cinnamomum verum
نام عمومی: Cinnamon
نام انگلیسی: Cinnamon
نام عربی: دارصینی (Dar sini)
نام فرانسوی: Cannelle de seylan
نام آلمانی: Zimmt
نام مترادف: Cinnamomum zylanicum
نام خانواده: Lauraceae (برگبو)
گیاهشناسی و خواص دارچین برای سلامتی:
دارچین درختی است به ارتفاع هفت متر، با برگهای سبز دائمی که بهصورت متقابل روی ساقه میرویند. این برگها بیضیشکل، دراز و نوکتیز هستند و در سطح فوقانی شفاف و در سطح زیرین غبارآلود به نظر میرسند. گلهای آن مجتمع بهصورت خوشه و به رنگ سفید مایل به زرد است. از همه قسمتهای درخت، بوی مطبوع دارچین به مشام میرسد. این گیاه در سیلان و هندوستان به مقدار زیادی وجود دارد. پوست درخت مذکور که به ایران وارد میشود، تحت نام دارچین در بازار به فروش میرسد.
تاریخچه و خواص دارچین برای سلامتی:
دارچین عمدتاً بهصورت چاشنی یا بهمنظور بهتر کردن بو یا مزه، در آشپزی استفاده میشود درگذشته روغن (قطره دارچین) را برای درمان مشکلات رودهای – معدهای و قطع قاعدگی مصرف میکردند. اسانس دارچین نیز دارای خاصیت ضدمیکروبی و قارچی است.
منشأ جغرافیایی:
این درخت بومی سریلانکا بوده و در همین ناحیه نیز کشت میشود. نواحی دیگر پرورش آن، جنوب شرقی و غرب هندوستان، اندونزی، آمریکای جنوبی، مالزی و ماداگاسکار است. صادرات دارچین نیز از همین نواحی صورت میگیرد. درخت دارچین در ایران رویش ندارد.
مهم ترین خواص دارچین برای سلامتی:
از مهم ترین خواص دارچین می توان به مقوی بودن برای معده، ضد نفخ و ضد اسهال اشاره کرد. همچنین از آن بهعنوان معطر کننده در ادویهجات استفاده میشود.
طريقه و میزان مصرف:
روزانه میتوان ۴-۲ گرم از پودر دارچین استفاده کرد. استفاده از اسانس آن، روزانه بین ۰/۲-۰/۵ گرم بلامانع است. دارچین بهصورت های دیگر و به شرح زیر نیز مصرف میشود.
دمکرده: به ۲ تا ۴ گرم از پودر دارچین یک لیوان آب جوش اضافه نموده و بیست دقیقه به حال خود بگذارید. بهتر است در ظرف بسته باشد یا پارچهای روی آن قرار گیرد. سپس صافکرده و صافشده را میل کنید. دم نوش برای درمان اسهال، ضعف کلیه و درمان سرماخوردگی مفید است.
تنتور: ۵ میلیلیتر از تنتور دارچین را در یک استکان آب گرم ریخته و میل کنید. این محلول برای رفع سرماخوردگی مفید است.
پودر وکپسول پودر دارچین: به میزان معادل ۲ تا ۴ گرم برای بهبود سرماخوردگی، ضعف کلیه و مشکل هضم غذا مفید است.
بخور اسانس: ۵ قطره اسانس دارچین را در یک ظرف آب در حال جوشیدن (یا دستگاه بخور) بریزید. استنشاق بخار حاصله جهت رفع سرفه و برطرف کردن تحریکات دستگاه تنفس مفید است.
روغن ماساژ: مخلوط یک میلیلیتر اسانس دارچین در ۲۵ میلیلیتر روغن بادام یا روغن گل آفتابگردان و مالیدن آن روی شکم کودک برای دلدرد (کولیک) و کمک به رفع اسهال مؤثر است.
عوارض جانبی:
دارچین در حد مصرف معمول عارضهای ندارد، ولی مصرف مقادیر زیاد آن ممکن است باعث تاکیکاردی (تپش شدید قلب)؛ بیخوابی و دپرسیون گردد.
ترکیبات مهم:
مهمترین ترکیب دارچین، اسانس آن است که بین ۲/۵ -۰/۵ درصد متغیر است. از سویی، مهمترین جسم موجود در اسانس سینام آلدهید است که میزان آن به ۸۰-۶۵ درصد میرسد. ترکیبات دیگر دارچین شامل تانن، موسیلاژ، بنزوسیانیدینها و مقدار بسیار کمی کومارین هاست.
احتیاط:
مصرف دارچین در زمان شیردهی، مطالعه نشده است، بنابراین بهتر است در زمان شیردهی نشود.
موارد منع مصرف:
دارچین در زمان حاملگی، وجود زخمهای گوارشی و وجود تبهای با منشأ ناشناخته نباید مصرف شود.
نکات قابلتوجه:
١- بهتر است در زمان مصرف، پوست دارچین پودر شود، زیرا اسانس آن بهسرعت کاهش مییابد.
۲- در صورت پودر کردن دارچین جهت نگهداری، باید در ظروف شیشهای یا آلومینیومی نگهداری شود. ظروف پلاستیکی برای این کار مناسب نیست.
٣- بهترین کیفیت اسانس پوست دارچین مربوط به درختان تا ششساله است، چون هرچه درخت مسنتر میشود، کیفیت اسانس پوست آن کاهش مییابد.
۴- هرچه پوست دارچین کهنهتر باشد، حاوی اسانس کمتری خواهد بود.
۵- برای تهیه کپسول دارچین میتوان پودر دارچین را در کپسولهای خالی ۲۵۰ یا ۵۰۰ میلیگرم که در داروخانهها موجود است، ریخت و مصرف کرد.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی