خواص بی نظیرپیازبرای سلامتی
نام علمی: Allium cepa
نام عمومی: Onion
نام انگلیسی: Onion
نام عربی: بصل (Bassal)
نام فرانسوی:Oignon
نام آلمانی:Zwiebel
نام خانواده: Liliaceae (لاله)
نامهای مترادف: Allium esculentum , Allium porrumcepa
گیاهشناسی و خواص بی نظیر پیازبرای سلامتی:
پیاز گیاهی است چند ساله به ارتفاع تا یک متر و لایه لایه است که پوست آن به رنگهای سفید، زرد کمرنگ و صورتی مایل به ارغوانی است. برگهای آن استوانهای توخالی، نوک تیز و به رنگ سبز کدر میباشند. گلهای این گیاه بهصورت مجتمع چتری کروی و سفیدرنگ است که گاهی به رنگ متمایل به سبز کمرنگ یا گلی مایل به بنفش هم دیده میشوند. قسمت خوراکی گیاه، عمدتاً پیاز آن است که مصرف بالایی در جهان دارد. البته قسمت هوایی گیاه نیز خوراکی است. به علت مصرف بسیار زیاد پیاز در جهان، این گیاه در بسیاری از نقاط دنیا کشت میشود.
تاریخچه و خواص بی نظیر پیازبرای سلامتی:
اینگونه تصور میشود که پیاز، بومی آسیای مرکزی است. صحبت از پیاز در آثار تاریخی، نشانگر قدمت مصرف آن است که به حدود ۵۰۰۰ سال پیش، در مصر بازمیگردد. اسناد رومی و یونانی نیز به پیاز اشاره داشتهاند. پیاز در قرون وسطی، در سراسر اروپا مصرف داشت و بعدها عوام به این باور رسیدند که ارواح شیطانی و طاعون را دور میکند که شاید به دلیل بوی تند آن بوده است.
پوست پیاز برای مدتها در خاورمیانه و اروپا، جهت رنگ کردن تخم مرغ و پارچه به کار میرفت. بنا بر مدارک موجود، کلمبوس، پیاز را به آمریکا برده است. حکیمان محلی، پیاز را برای جلوگیری از عفونت مصرف میکردند و در درمانهای محلی اروپا، جهت رفع احتقان بینی، از ترکیب سیر و پیاز پخته شده در شیر استفاده میشد. پیاز در طب هومیوپاتی نیز کاربرد دارد.
منشأ جغرافیایی:
به احتمال زیاد پیاز بومی غرب آسیا بوده است، اما در حال حاضر در بسیاری از نقاطی که آب وهوای معتدل دارند، کشت میشود.
ترکیبات مهم:
مهمترین ترکیبات پیاز عبارتاند از: آب ۸۹ درصد، پروتئین ۱/۵ درصد، انواع ویتامینها، املاح کلسیم، آهن، منیزیوم، فسفر، روی و پتاسیم (۱۹۶ میلیگرم در ۱۰۰ گرم تازه)، پلی ساکاریدها ازجمله فروکتوزانها و ساکاروز، اسانس، ترکیبات گوگردی ازجمله آلی این، پروستاگلاندین ها، پتاسیم، اسیدهای فنلی (اسید کافئیک، اسید سینا پیک و اسید پاراکوماریک)، پکتین، استرول، ساپونین ها و فلاونوئیدها (کورستین).
خواص بی نظیرپیازبرای سلامتی:
قلبی – عروقی:
اثرات ایده آل پیاز در کاهش امراض قلبی – عروقی مربوط به مواردی ازجمله کاهش چربی خون؛ کاهش کلسترول و تری گلیسیرید، کاهش پرفشاری خون، کاهش چسبندگی پلاکتها و افزایش فیبرینولایزن است.
اصولاً این خواص در پیاز خام بهمراتب بیشتر از پیاز پخته و سرخ شده وجود دارد؛ چرا که اجسام مؤثر در پیاز مواد گوگردی هستند که با حرارت تبخیر و تجزیه میشوند.
ضد سرطان:
عصاره پیاز روی سلولهای سرطانی اثر سمی ایجاد میکند. این مسئله در پژوهشهای داخل و خارج از بدن حیوانات مطالعه شده است.
در یک پژوهش، اثرات ضد سرطانی پیاز در ۱۲۰ هزار زن و مرد ۶۹-۵۵ ساله مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه که سه سال و سه ماه طول کشید، ۱۳۹ نفر مبتلا به سرطان معده شناسایی شدند و بررسیهای دقیق نشان داد که ارتباط مستقیم و مهمی بین مصرف پیاز و سرطان وجود دارد و میتوان گفت که پیاز ضد سرطان است.
پژوهشگران این اثر را مربوط به مواد ضد اکسیدان و وجود ترکیبات گوگردی پیاز میدانند. همین مواد، دارای خاصیت قابل توجه سرطان کولون (روده بزرگ) مقعد و سینه زنان است که در پژوهشهای جدید دانشمندان فرانسوی به اثبات رسیده است.
دیابت:
اثرات ضد دیابت پیاز در آزمایشهای کلینیکی در مقایسه با داروهای فن فورمین و تولبوتامید چشمگیر است. مطالعات نشان میدهد که این مکانیسم در درجه اول مربوط به آليل پروپیل دی سولفاید (Apds) و در درجه بعد مربوط به افزایش متابولیسم کبدی گلوکز و افزایش ترشح انسولین است.
تنفسی:
در طب عوام از پیاز جهت درمان آسم، درمان سرفه و سیاه سرفه و دیگر مشکلات تنفسی استفاده میکنند. اثر ضد آسم پیاز در پژوهشهای جدید به اثبات رسیده است. این پژوهشها نشان میدهد، این اثر نسبتاً قوی بوده و به نظر میرسد مربوط به ترکیباتی چون کورستین و ایزوتیوسیاناتهای موجود در آن باشد.
ضدمیکروبی:
پیاز دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد کرم هست. این آثار در پیاز ضعیفتر از سیر است؛ در عوض، میزان مصرف پیاز بهمراتب از سیر بیشتر است. در زمان مصرف پیاز، تعدادی از باکتریهای مؤثر بر پوسیدگی دندان، ازجمله استرپتوکوک موتانس، استرپتوکوک سبرینوس و پروفی روموناز جینجیوالیس کاهش چشمگیری پیدا میکنند و بنابراین در جلوگیری از پوسیدگی دندان مؤثر است.
همچنین اضافه کردن پیاز به همبرگر باعث کاهش میکروبهای سالمونلاتیفی موریوم در آن میگردد. پیاز دارای اثر ضد قارچ بر روی تعدادی ازجمله میکروسپوریوم کانیس، میکروسپوریوم ژیپسئوم، آسپرژیلوس فلاوس، پنیسیلیوم پوبروم و… است که عمدتاً مربوط به ترکیبات گوگردی آن است.
خواص بی نظیرپیازبرای سلامتی:
آمیب کش، ضد حساسیت، حساسیتزا، ضد آسم، ضد آترواسکلروز، ضد میکروب، ضد قارچ، ضد هیستامین، ضد اکسیدان، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد سرطان، افزاینده قوای جنسی، مقوی قلب، ضد نفخ، ضد احتقان، معرق، ادرارآور، قاعده آور، خلط آور، قارچکش، کاهش دهنده کلسترول، کاهش دهنده قند خون، چربی خون و پرفشاری خون، محرک، آرام بخش، مقوی معده و کرم کش، ضد اکسیدان، ضد حساسیت، ضد ورم و التهاب، هضم کننده غذا و رفع بیاشتهایی، درمان زخمها، واریس ودرمان جوش و آکنه، بهطور خلاصه دانشمندان معتقدند که با یک رژیم غنی از پیاز میتوان با بسیاری از امراض شایع و مهم قرن بیست و یکم مبارزه کرد.
مقدار مصرف:
برای استفاده از اثرات دارویی مذکور، روزانه ۱۵۰-۵۰ گرم پیاز خام یا آب این مقدار و یا حدود ۲۰ گرم پیاز بهصورت خشک باید مصرف گردد.
علت روان شدن اشک از چشم در موقع خرد کردن پیاز:
علت روان شدن اشک از چشم در موقع خرد کردن پیاز این است که وقتی سلولهای پیاز پاره میشوند، آنزیمهای Allinases باعث شکسته شدن ماده Amino Acid Sulfoides شده و تولید اسید Sulfenic میکند. این جسم بهوسیله آنزیمهای بعدی به گازی به نام (OLF) Onion Lachrymatory Factor) تبدیل میشود که بهسرعت در هوا پخش میگردد. وقتی این گاز به چشم میرسد باعث التهاب چشم شده و غدد اشکی شروع به واکنش کرده و جهت رقیق شدن داخل چشم و کاهش التهاب، اشک ترشح میکنند.
نکات قابلتوجه:
١- مواد مؤثر پیازهای مختلف در دنیا به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی محل کشت آن بستگی دارد که اکثر نمونهها مورد اندازه گیری قرار نگرفتهاند.
۲- در چندین آزمایش اثرات سیر و پیاز، باهم مقایسه شدهاند که در بعضی از آنها قدرت اثر سیر حدود ده برابر پیاز هست. البته باید در نظر داشت که همیشه میزان مصرف پیاز از سیر بیشتر است.
٣- بوی پیاز مربوط به مواد گوگردی و همچنین بیشتر آثار دارویی آن نیز مربوط به همین مواد است. این مواد در اثر حرارت تبخیر یا تجزیه میشوند، بنابراین، خواص پیاز پخته و بهویژه سرخ کرده به مراتب کمتر از پیاز خام است.
۴- پژوهشهای چندانی روی پیاز با رنگهای مختلف (سفید، زرد کمرنگ و صورتی)، پیاز تازه و کهنه، پیازهای با شدت تندی و بوی مختلف صورت نگرفته است، ولی درمجموع میتوان گفت که خواص اصلی همه آنها تا حد زیادی مشابه است؛ فقط در میزان مواد مؤثر کمی با یکدیگر اختلاف دارند.
۵- پیاز باید در جای خنک، خشک، تاریک و در یک لایه کیسههای سوراخ دار در محلی که جریان هوا برقرار باشد، نگهداری شود.
6- ده کشور اول تولید کننده پیاز در سال ۲۰۱۲ شامل چین، هند، آمریکا، مصر، ایران، ترکیه، پاکستان، برزیل، روسیه و کره بودند که ۷۴۲۵۰۸۰۹ تن پیاز تولید کردهاند.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
خواص بی نظیرپیازبرای سلامتی
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی