خواص میوه انبه برای سلامتی
نام فارسی: انبه
نام علمی: Mangifera indica
نامهای عمومی: Mango, Indian mango
نام عربی: منجو (Mango)
نام انگلیسی: Common mango
نام فرانسوی: Manguier
نام آلمانی: Mangobaum
نامهای مترادف: Mango sativa, M. domestica
نام خانواده: Anacardiaceae (پسته)
گیاهشناسی و خواص میوه انبه برای سلامتی :
درخت انبه درخت بزرگ و زیبایی است که موطن اصلی آن هندوستان بوده، ولی امروزه واریتههای فراوان آن در نقاط گرم دنیا و بهخصوص در آسیا کشت میشود. در جنوب آسیا درختان زیادی بهصورت خودرو وجود دارند که از حداقل چهار هزار سال قبل شناسایی شدهاند، ولی این گیاه از ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح از شمال شرقی هندوستان به نواحی شرقی آسیا انتقال یافته است. انبه در قرن ۱۵ میلادی به فیلیپین و در قرن ۱۶ توسط پرتغالیها به آفریقا و برزیل انتقال یافت.
تاریخچه و خواص میوه انبه برای سلامتی :
انبه یکی از میوههای ملی کشور پاکستان و هندوستان است. نام انبه در چهار قرن بعد از میلاد در شعرهای کالیداز، شاعر سانسکریت، دیده میشود. همچنین اسکندر سه قرن قبل از میلاد از آن استفاده میکرده است. در قرن ۱۶ میلادی به دستور اکبرشاه، امپراتور مغول، صد هزار درخت انبه در بیهار و داربانگا، جایی که امروز به باغ باخی مشهور است، کشت شد. قسمت مورد استفاده گیاه، میوهها هستند که رسیده آنها شیرین است. انبه در نواحی جنوب ایران، بهخصوص سیستان و بلوچستان کشت میشود.
پوست ساقه و برگ درخت انبه حاوی تانن قابل توجهی بوده و دارای اثرات قابض، ازجمله ضد اسهال است. میوه انبه دارای ویتامینها، املاح، قندها و مواد مغذی و بهطورکلی از میوههای مفید است. با توجه به اینکه در ایران مطالعات چندانی بر روی میوه انبه نشده است، خواص ذکرشده در منابع معتبر قدیمی، ازجمله مخزن الادویه ازنظر میگذرد.
در مخزن الادویه راجع به انبه چنین آمده است:
درخت آن بسیار عظیم و بزرگتر از درخت گردو است. برحسب آب وهوا و نواحی مختلف درخت چهارتا هشتساله آن میوه میدهد. این درخت تا حدود شصت سال میوه میدهد و هرسال میوهاش بهتر میشود. درخت مسن میوههایش به مرغوبی درخت جوان نیست.
برگ های آن دراز است و بوی میوه آن را میدهد. میوه در ابتدا ترش و بعد از رسیدن شیرین میگردد. در بعضی نواحی استوایی در تمام طول سال میوه میدهد (مانند سیلان). بزرگی و کوچکی و شکل و طعم و رایحه میوهها بستگی به ناحیه و شرایط آب وهوایی محل رویش دارد. بعضی بسیار خوشمزه، خوش عطر و شیرین هستند و بعضی بدمزه و بدطعماند. در بعضی انبهها در محل اتصال به شاخه و حتی در بعضی زیرپوست انبه شیرابهای است که میتواند باعث سوزش و زخم زبان و لبها شود و هرچه مقدار این شیرابه کمتر باشد، آن انبه بهتر است.
برای خوردن انبه بهتر است سر آن را که ممکن است شیرابه داشته باشد و یا هر دو طرف آن را ببرند. نوعی انبه که خوشطعم و شیرین است، مربوط به بنگاله است. میوه خام انبه دارای طبیعت سرد و خشک است، ولی رسیده و شیرین آن گرم و خشک و مولد خون غليظ سوداوی است.
خواص خواص میوه انبه برای سلامتی :
خواص آن ازجمله مقوی قوا و اعضای اصلی بدن و اعضای تنفسی و مری و معده و امعاء و کلیه و مقوی مثانه و قوای جنسی، نیکو کننده رنگ رخسار، دافع سرفه، درمان سردرد و درمان نفستنگی، درمان بواسیر و قولنج و برطرف کننده عطش و ضعف و کسالت و سستی بدن است. همچنین دارای خاصیت ادرارآور، چاقکننده و ملین است. گل آن و مغز هسته آن بسیار سرد و خنک و بند آورنده اسهال و کاهشدهنده منی است؛ مخصوصاً که آن را کمی بریان کرده با ادویه مناسب به اندازه نیاز بخورند.
عوارض جانبی:
زیاد مصرف کردن آن در افراد گرم مزاج توصیه نمیشود. آشامیدن آب سرد، آب دوغ و سکنجبین همراه با انبه اثرات آن را تقویت میکند. انبهای که کاملاً گوشتی و سفت و کم آب باشد دیرهضم و نفخ زاست و نوع ریشهدار آن از آن بدتر است.
مهمترین خواص میوه انبه برای سلامتی :
ضد درد، ضد باکتری، آنتی اکسیدان، ضد تب، ضد سرطان، ضد سرفه، ضد کرم آسکاریس، مقوی قلب، قابض، محرک CNS، معرق، صفرا آور، ادرارآور، محافظ کبد و مقوی معده.
نکات قابلتوجه:
۱- با توجه به اینکه انبههای وارداتی به ایران و یا محصول ایران ازنظر منابع مختلف کیفیتهای متفاوتی دارند، برای شناخت دقیق مواد مؤثر ترکیبات آنها احتیاج به تحقیقات همهجانبه بر روی انبه موجود در بازار است.
۲- با شرح و تفاسیری که در مخزن الادویه راجع به انبه آمده، بهترین نوع آن برای مصرف خوراکی، نوع رسیده، نرم، درشت، شیرین، آبدار، خوشطعم و خوشبوی آن است.
٣- خاصیت ضد کرم گیاه مربوط به دانه آن است که میتوان ۲۰ تا ۳۰ گرم پودر آن را مصرف نمود.
۴- عصاره محلول در آبمیوه انبه ۱۰ بار بیشتر از عصاره کاروتنوئیدها خاصیت ضد سرطانی دارد.
۵- در کتاب قانون ابنسینا از انبه صحبتی به میان نیامده است.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی